RECYKLACE

31.5.2021

Recyklace, její výhody a postupy. Výsledné produkty.

Výroba plastů od 50. let rychle roste. Každých 15 let se množství vyráběného plastu zdvojnásobilo. Jedná se o nejrychlejší nárůst ze všech umělých materiálů vůbec. Vidíme tento nárůst v našem každodenním životě, kdy se plast používá téměř všude a na všechno. Plast lze v našem moderním světě najít na mnoha místech: v našich domovech, v našich automobilech, v našich zaměstnáních, v naší elektronice, v našich dětských hračkách, v našich zahradách ... Plast dokonce obklopuje většinu našich potravin!
Veškeré toto použití plastů je pro životní prostředí poměrně významné, protože většina dnes dostupných plastů pochází z ropy, neobnovitelného zdroje. Globálně jsme si začali uvědomovat, že máme problém, ale plast je tak zakořeněný v našich životech, že jej nelze snadno odstranit.
Dobrým způsobem, jak zastavit výrobu plastů, je recyklovat již vyrobený plast a použít jej k výrobě nových produktů. Recyklace plastů v posledních letech pokročila a je stále efektivnější. Naštěstí lze spoustu plastů předělat na nové výrobky. Recyklace plastového odpadu snižuje naši potřebu více fosilních paliv, šetří energii, prostor na skládkách a emise oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů.
 
Výhody recyklace
 
 Snižuje množství odpadu odesílaného na skládky a spalovny
 Zachovává přírodní zdroje, jako je dřevo, voda a minerály
 Zvyšuje ekonomickou bezpečnost využíváním domácího zdroje materiálů
 Zabraňuje znečištění tím, že snižuje potřebu sbírat nové suroviny
 Šetří energii a šetří cenné zdroje
 
Recyklace zahrnuje tři níže uvedené kroky, které vytvářejí souvislou smyčku představovanou známým recyklačním symbolem.
 
Krok 1: Sběr a zpracování
Existuje několik metod sběru recyklovatelných materiálů, včetně sběru obrubníku, sběrných středisek a programů zálohování nebo vrácení peněz. Běžné recyklovatelné materiály
 
Po sběru jsou recyklovatelné materiály odeslány do sběrného zařízení k třídění, čištění a zpracování na materiály, které lze použít při výrobě. Recyklovatelné materiály se nakupují a prodávají stejně jako suroviny a ceny se zvyšují a snižují v závislosti na nabídce a poptávce na světě.
 
Krok 2: Výroba
Stále více dnešních produktů se vyrábí s recyklovaným obsahem. Mezi běžné předměty pro domácnost, které obsahují recyklované materiály, patří:
 
Noviny a papírové ručníky
Plastový sáček, skleněné nádoby na nealkoholické nápoje, ocelové plechovky
Plastové lahve na prací prášek
Recyklované materiály se také používají novými způsoby, jako je regenerované sklo v asfaltu k dláždění silnic nebo regenerovaný plast v kobercích a lavičkách v parku. Poštovní fólie z 80% recyklovaného materiálu.
 
Krok 3: Nákup nových produktů vyrobených z recyklovaných materiálů
Může pomoci uzavřít recyklační smyčku nákupem nových produktů z recyklovaných materiálů. Existují tisíce produktů, které obsahují recyklovaný obsah. Při nakupování hledejte následující:
 
Výrobky, které lze snadno recyklovat, například: plast, papír
Výrobky, které obsahují recyklovaný obsah, například: plast, ocel.
 
Níže uvádíme některé použité výrazy:
 
Produkt s recyklovaným obsahem - Produkt byl vyroben z recyklovaných materiálů buď shromážděných z recyklačního programu, nebo z odpadu získaného během běžného výrobního procesu. Štítek bude někdy obsahovat, kolik obsahu bylo z recyklovaných materiálů.
 
Obsah po spotřebiteli - velmi podobný recyklovanému obsahu, ale materiál pochází pouze z recyklovatelných materiálů shromážděných od spotřebitelů nebo podniků prostřednictvím recyklačního programu.
 
Recyklovatelný produkt - Produkty, které lze po použití shromáždit, zpracovat a vyrobit z nich nové produkty. Tyto výrobky nemusí nutně obsahovat recyklované materiály. Pamatujte, že ve vaší komunitě nemusí být shromažďovány všechny druhy recyklovatelných materiálů, proto si před nákupem ověřte místní recyklační program.
Mezi běžné produkty, které lze vyrobit s recyklovaným obsahem, patří následující:
 
Pytle na smetí
Plastové sáčky
Hliníkové plechovky
papírové krabice
Komiksy
Krabice na vejce
Skleněné nádoby
Lahve na prací prášek
Noviny
Papírové ručníky
Výrobky z oceli
 
 
Když se plast recykluje, třídí se do různých typů a barev, filtruje se a prosívá od nečistot, pak se naseká a roztaví na pelety nebo se vyrobí vlákna.
 
Z recyklovaných plastů lze vyrábět nové výrobky. To může zahrnovat: poštovní tašky, fólie, odolné stavební materiály nebo izolace.



a
Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz